NEVARNI IZSILJEVALSKI VIRUSI

V svetu spletnega kriminala so že nekaj  let na pohodu izsiljevalski virusi, ki nam zaklenejo računalnik, ali nam ukradejo podatke tako, da jih zašifrirajo. Prvi takšni virusi so bili enostavni in obstajali so postopki, s katerimi smo svoje dokumente lahko povrnili. Danes skoraj nikoli ni več tako.

V začetku leta 2016 se dogaja vrsto prijav, ki se nanašajo na izsiljevalska virusa TeslaCrypt 3.0 in Locky. Širita se najpogosteje preko elektronske pošte, prvi v ZIP priponkah, drugi pa v obliki lažnih računov, Word in Excel datotek, ki pa vsebujejo nevarne makro programe, ki na računalnik namestijo virus.

Kako se zgodi okužba z izsiljevalskim virusom in kako se ji lahko izognemo?
Škodljiva koda se širi v glavnem na dva načina: v priponkah elektronske pošte ali prek okužb v mimohodu (angl. drive-by download). V prvem primeru je rešitev enostavna: ne klikajte priponk v elektronski pošti neznanih pošiljateljev ali priponk, ki jih niste pričakovali in za katere ne veste prav dobro, zakaj ste jih dobili. Pred okužbo v mimohodu ste varnejši, če na računalnik redno nameščate popravke in posodobitve za operacijski sistem in vse programe na njem. In predvsem: “Končno že ustvarite tiste kopije vaših dokumentov!” Obravnavani primeri kažejo tudi, da zelo pogosto pride do okužbe pri brskanju po spletu preko lukenj v Java okolju, zato izklopite vtičnike zanjo v svojih brskalnikih ali pa Javo kar odstranite iz sistema, če je res ne potrebujete. Enako velja tudi za Adobe Flash okolje.

V poslovnih okoljih je centralizirana izdelava varnostnih kopij nujna. Če te še nimate, čim prej poskrbite za to.

vir: www.varninainternetu.si